Despre noi

Home / Despre noi

Asociația “Produs de Cluj” a luat ființă la sfârșitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCTC) și Agro Transilvania. Mai apoi, locul CJCPCTC a fost luat de Şcoala Populară de Artă „Tudor Jarda”. Cel mai mare sprijin îl acordă Consiliul Județean Cluj, care finanțează și susține activitatea Asociaţiei.

Înfiinţarea acestei organizaţii a fost determinată de nevoia, conştientizată de autorităţile locale, de a crea un cadru legal prin care micii meşteşugari şi producătorii clujeni, păstrători ai tradițiilor populare și culinare clujene, să fie sprijiniţi în demersul lor de a păstra şi perpetuua patrimoniul cultural rural clujean. Prin acţiunile sale, Asociația „Produs de Cluj” contribuie la dezvoltarea şi promovarea micilor întreprinzători, cu precădere a celor din mediului rural, asigurându-le reprezentarea la nivel național şi internațional. Prin facilităţile acordate, micii meşteşugari şi fermieri din zonele rurale sunt sprijiniţi să păstreze tradiţiile, să rămână aproape de sat, iar împătimiții de autentic și tradițional au șansa de a-și prezenta și vinde produsele, contribuind astfel la creșterea şi dezvoltare economiei locale.
Evenimentele organizate de asociație sunt destinate tuturor producătorilor și meșterilor populari clujeni, creatori de costume populare, obiecte de artizanat, bijuterii, suveniruri, articole confecţionate manual, în ateliere proprii. Alături de aceștia, la toate manifestările sunt prezenți producători clujeni de fructe și legume, uleiuri presate la rece, apicultori, dar și mici fermieri care desfac brânzeturi, produse de carne de porc, dulcețuri, turtă dulce, toate preparate după reţete transmise din generaţie în generaţie. La evenimentele “Produs de Cluj”, nu lipsesc vinurile și sucurile naturale, precum și produsele de lavandă.
Primul eveniment organizat de Asociaţia „Produs de Cluj” s-a desfășurat în iunie 2011, anual având loc, în medie, zece târguri proprii precum şi numerose participări la evenimente naţionale şi internaţionale. Se poate afirma, că Asociaţia și târgurile pe care le-a organizat au devenit, de-a lungul anilor, evenimente așteptate nu doar de expozanți, ci și de locuitorii orașelor în care caravana produselor de Cluj a poposit. Succesul târgurilor organizate este asigurat, în primul rând, de faptul că partenerii Asociaţiei expun produse tradiţionale, obţinute prin practici tradiţionale. Pe durata târgurilor, vizitatorii au posibilitatea nu doar să cumpere produse de calitate, ci și să urmărească spectacole de folclor de pe valea Someșului, susținute de interpreți și ansambluri folclorice clujene.
Primele târguri au fost organizate în orașele din județul Cluj, apoi, începând cu anul 2012 „Produs de Cluj” a trecut granițele județului și ale țării. Au fost organizate târguri la Bistrița, Zalău, Baia Mare, Iași, Ploiești, București, Satu Mare, Oradea, Arad, Deva, Mediaş, în unele din aceste orașe prezența caravenei devenind tradiție. Tot din anul 2012 Asociația „Produs de Cluj” a trecut granițele României. Prima ieșire peste hotare a fost la Zakopane, Polonia, la Târgul European de Produse Tradiționale, urmată de o deplasare la Londra, în luna martie 2013, la târgul Internaţional de produse alimentare şi băuturi – IFE (International Food & drink Event). Extrem de importantă pentru promovarea în Europa a fost participarea Asociației la Ziua județului Cluj la Strasbourg, la a XXV-a Sesiune a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei în octombrie 2013. Începând cu anul 2015, produsele clujene sunt prezente şi la Expoziția Internațională Grȕne Woche (Săptămâna Verde), de la Berlin, cel mai important târg de agricultură şi industrie alimentară din Europa .
Consecventă scopurilor stabilite de fondatori la constituire, Asociaţia Produs de Cluj va continua să organizeze şi să participe la evenimente naţionale şi internaţionale, în cadrul cărora producătorii şi meşteşugarii care ne-au fost şi ne sunt parteneri vor putea să prezinte minunile pe care le au în suflet, care le ies din mâini.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial